Open menu
http://hosikelta.fi/uploads/fiiliskuvat/perhe.jpg

Simmentalin pihvilihaa ja eläinjalostusta

Hyvinvoivat eläimet ovat kaiken perusta!

Olemme Huittisissa, Huhtamon kylässä toimiva maatila. Tuotamme pihvivasikoita loppukasvatukseen, Simmental-rotuisia jalostuseläimiä sekä pihvilihaa suoraan kuluttajille.

Toimintamme on alkanut vuonna 2007, jolloin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Lypsykarja vaihtui simmental emolehmiin ja ensimmäinen pihatto rakennettiin. Toiminta laajeni vuonna 2009 toisen pihaton valmistuttua. Nyt tilallamme on tilat 140 emolle, nuorkarjalle sekä siitossonneille. Karjamme on lähes 100% puhdasta simmentalkarjaa. Tämä antaa jalostukseen pitävää kivijalkaa, josta löytyy tulevaisuudessa huippuyksilöitä.

Jalostuksessa käytämme keinosiemennystä Euroopasta (Irlanti, Saksa, Tanska) sekä Kanadasta. Olemme myös tuoneet uusia siitossonneja mm. Ruotsista.

Karjan ruokinta perustuu pääosin korsirehuun. Energia- ja valkuaislisänä ruokinnassa käytetään viljaa ja rypsipuristetta. Rehut tuotetaan pääosin omilla pelloilla. Naapureiden kanssa on myös sopimustuotantoa nurmen ja rypsin osalta.

Kesäisin eläimet viettävät aikansa laitumilla. Laidunkausi alkaa normaalisti toukokuun lopulla ja jatkuu niin pitkään kuin sää sallii. Yleensä eläimet siirtyvät pihatoihin lokakuussa. Talvisin eläimet makoilevat pihaton pahnoilla ja jaloittelevat ulkona jaloittelutarhoissa.

Simmental rodun ominaisuuksiin kuuluvat hyvät emo-ominaisuudet sekä hyvät kasvutulokset. Rotu on menestynyt ympäri maailmaa ja se on yksi käytetyimmistä liharoduista lihantuotannossa. Simmentalin liha on laadukasta pihvilihaa. Tarkkailukarjoista saadut tulokset puhuvat puolestaan.

Tilamme tuottaa rehun tavanomaisen ja hyvän viljelytavan mukaan. Käytössämme on lannan kierrätys ja kasvinsuojeluaineita tai keinolannoitteita käytetään ympäristönäkökohdat tarkasti huomioiden, koska tila on sitoutunut maatalouden ympäristökorvausjärjestelmään.

Keinolannoituksella saamme rehuihin eläimien tarvitseman seleenin. Panostamme rehujen puhtauteen sekä korkeaan laatuun. Näin eläimet pysyvät terveempinä eikä eläinlääkärin tarvitse vierailla tilallamme usein. Eläimiä lääkitään vain todellisen tarpeen mukaan.

Seitsemänhenkisessä perheessämme on viisi lasta, ikävuosiltaan 0-11 vuotta. Elämme siis monellakin osa-alueella elämäntäyteisiä ruuhkavuosia.  Tekemistämme ohjaa kestävän tuotannon, puhtaan ja turvallisen ympäristön arvot. Sanotaan, että kukaan muu ei pysty huolehtimaan maasta ja ympäristöstä niin kuin viljelijä. Tämä asettaa toiminnallamme ison vastuun.

Eläinten hyvinvointi näkyy tietenkin eläimissä, mutta myös työntekijöissä, toimeentulossa ja ympäristössä. Hyvinvoivat eläimet ja viljelijät ovat kaiken perusta. Ruoan pitää olla ennen kaikkea turvallista. Tilallamme kasvavat eläimet saavat puhtaan ja korkealaatuisen rehun. Tämä on tae puhtaasta, turvallisesta ja maittavasta lihasta.