Jalostuksella parempaa lihaa
Jalostuksen tarkoituksena on parantaa lihan laatua, kehittää eläimistä kestävämpiä sekä parantaa tuotosta. Meillä Simmental-rodun jalostuksessa kiinnitetään erityistä huomiota eläimen runkoon, lihaksikkuuteen, luonteeseen sekä jalkoihin. Emo-ominaisuudet eli se miten lehmä hoitaa vasikkaansa, ovat myös periytyviä ominaisuuksia, joita kehitetään. Eläimet eivät saa olla agressiivisiä ihmistä kohtaan missään tilanteessa. Jos eläimessä havaitaan ns. luonneongelmaa, karsiutuu eläin pois karjasta.
Siitossonnin valintaan vaikuttaa monia asioita. Kaikki yhdistelmät eivät ole tervetulleita. Liian iso kokoero sonnin ja lehmän välillä johtaa helposti liian isoon vasikkaan ja vaarana on vaikea poikiminen. Yksi perusasia onkin valita sonni- ja lehmäparit niin, ettei poikimavaikeuksia tule. Tavoitteena on, että lehmä poikii vasikan itse ilman ulkopuolista apua. Tähän on käytössä erilaisia laskennallisia työkaluja, joilla arvioidaan asiaa. Niissä huomioidaan emon ja sonnin syntymäpainot sekä laskennallinen indeksiluku, joka ottaa huomioon myös aiemmat sukupolvet.